
To: Jane Tompkns 

From: Craig E. Leen, City Attorney for the City of Coral GabledL 

RE: Legal Opinion Regarding Signs In City-Owned Rights-Of-Way 

Date: April 16, 2012 

It is my opinion that City staff has the authority to place signs having a public purpose, such as 
providing information to the public, in City-owned rights-of-way. This authority is implicit as 
part of the City's administrative and police powers, and is consistent with the purposes of rights­
of-way, which are held for the benefit of the public generally. Indeed, it is well-established that 
government entities have broad authority within rights-of-way. See, e.g., Weaver Oil Co. v. City 
ofTallahassee, 647 So. 2d 819, 822 (1994). 

Here, 1 have reviewed both the City Code and the Zoning Code and see nothing that restricts this 
already existing administrative authority. Indeed, the Zoning Code expressly contemplates that 
the City may permit private parties to place signs that encroach over or within the City owned 
rights-of-way. See§ 5-1911, Zoning Code. It would not make sense that the City, which owns 
the rights-of-way, could not itself place signs in the rights-of-way. 

Finally, the Zoning Code does not provide any restrictions or guidelines applicable to City signs 
placed in the rights-of-way. In such circumstances, any decision as to the size, height, etc. would 
be within the discretion of City staff (i.e. Public Works) based on the specific right-of-way at 
issue. 
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Please place in the opinion folder. Thanks. 

Craig E. Leen 
City Attorney 
City of Coral Gables 
405 Biltmore Way 
Coral Gables, Florida 33134 
Phone: (305) 460-5218 
Fax: (305} 460-5264 
Email: cleen@caralqables.com 

From: Leen, Craig 
Sent: Monday, April16, 2012 6:37 PM 
To: Tompkins, Jane 
Cc: Kephart, Glenn 
subject: RE: Request for opinion 

( 1ne, 

It is my opinion that City staff has the authority to place signs having a public purpose, such as prpviding information to 
the public, in City-owned rights-of-way. This authority is implicit as part of the City's administrative and police powers, 
and is consistent with the purposes of rights-of-way, which are held for the benefit of the public generally. Indeed, it is 
well-established that government entities have broad authority within rights-of-way. See, e.g., Weaver Oil Ca. v. City of 

Tallahassee, 647 So. 2d 819, 822 (1994). 

Here, 1 have reviewed both the City Code and the Zoning Code and see nothing that restricts this already existing 
administrative authority. Indeed, the Zoning Code expressly contemplates that the City may permit private parties to 
place signs that encroach over or within the City owned rights-of-way. See§ 5-1911, Zoning Code. It would not make 
sense that the City, which owns the rights-of-way, could not itself place signs in the rights-of-way. 

Finally, the Zoning Code does not provide any restrictions or guidelines applicable to City signs placed in the rights-of­
way. In such circumstances, any decision as to the size, height, etc. would be within the discretion of City staff (i.e. Public 
Works} based on the specific right-of-way at issue. 

Craig E. leen 
City Attorney 
City of Coral Gobles 
405 Biltmore Way 
Coral Gables, Florida 33134 
Phone: (305} 460-5218 

IX: {305} 460-5264 
Email: cleen@caralqables.com 



From: Tompkins, Jane 
Sent: Thursday, March 29, 2012 8:08 AM 
To: Leen, Craig 

( '"iubject: Request for opinion 

Craig, 

Can a public entity (e.g., the City of Coral Gables) erect signs in the City's right-of-way? The signs may not be related to a 
project that's occurring within the right·of-way. If so, are there restrictions imposed (e.g., overall size or height)? Finally, 
is there an approval process to follow? 

Thanks, 

Jane 

Jane K. Tompkins, AICP 
Development Services Director 
405 Biltmore Way 
Coral Gables, Florida 33134 
Phone: 305-476-7231 
www.coralgables.com 
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