
To: Diana Gomez 

From: Yaneris Figueroa, Assistant City Attorney for the City of Coral Gables 

Approved: Craig E. Leen, City Attorney for the City of Coral GablestZ:,_ 

RE: Legal Opinion Regarding Forfeiture Funds To Pay Legal Fees 

Date: March 25, 2014 

You asked whether payment of legal fees incurred during forfeiture proceedings 
requires the City's Forfeiture Asset Fund Committee (the "Committee") or the City 
Commission's prior authorization. As outlined below, payment of legal fees incurred in 
forfeiture proceedings is appropriate without the prior approval of the Committee or the City 
Commission. 

Florida Statute Section 932.7055 sets the framework for disposition of liens and 
forfeited property. Specifically, Section 932.7055(4) outlines the priority with which to 
disburse proceeds from the sale of forfeited property. Pursuant to the Statute, the payment of 
costs associated with the forfeiture is the second highest priority. Moreover, the payment of 
legal fees and costs is expressly authorized in Section 932.7055(4)(b). Fla. Stat. § 932.7055(4). 
Indeed, Section 932.7055(4)(b) states that "[t]he proceeds from the sale of forfeited property 
shall be disbursed [for the] payment of the cost incurred by the seizing agency in connection 
with the storage, maintenance, security, and forfeiture of such property." Fla. Stat. § 
932.7055(4)(b). Thus, the Florida Legislature expressly authorized payment of legal fees and 
costs without placing any limitations on that authorization. Therefore, it is not necessary to 
obtain approval from the Committee or City Commission to use the proceeds of the forfeited 
property to pay legal fees and costs. 

Additionally, Florida's Attorney General analyzed this issue in 1996. In Opinion No. 
96-62, the Attorney General was asked whether "[i]n the event the sheriff fails to pay legal fees 
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associated with the forfeiture proceedings prior to depositing the funds in the trust fund 1, may 
the county use trust fund monies to pay such legal fees." Fla. Att'y Gen. Op. 96-62, p.l (August 
16, 1996). In addressing the question, the Attorney General noted: 

the act clearly contemplates that the payment of costs associated with the 
forfeiture of the contraband has priority over the payment of court costs or the 
enumerated purposes for which monies may have been placed in the trust fund. 
In light of this statutory prioritization of payment of proceeds from the sale of 
contraband, payment of legal fees incurred as a part of the forfeiture 
proceedings would appear to be appropriate even though the funds have been 
deposited in the forfeiture trust fund. 

ld. Notably, the Attorney General did not mention any limitations to the use of the forfeited 
funds, despite the funds being in the forfeiture trust fund. Thus, it follows that use of proceeds 
from the sale of forfeited property to pay legal fees and costs, without the prior approval of the 
Committee or City Commission, is lawful. 

1 Fla. Stat.§ 932.70SS(S)(a) states that "remaining proceeds [from the forfeited property) shall be deposited in a 
special law enforcement trust fund established by the board of county commissioners or the governing body of the 
municipality." Fla. Stat.§ 932.7055(S)(a). Moreover "the[) funds may be expended upon request by the sheriff to 
the board of county commissioners or by the chief of police to the governing body of the municipality ... and only 
upon appropriation to the sheriff's office or police department by the board of county commissioners or the 
governing board of the municipality." Fla. Stat.§ 932.7055(S)(b). 
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Arias, Cristina 

( 
-=rom: 
.)ent: 
To: 
Cc: 
Subject: 

leen, Craig 
Tuesday, March 25, 2014 1:57 PM 
Figueroa, Yaneris; Gomez, Diana 
Thornton, Bridgette; Arias, Cristina; Osle, Zilma 
RE: Use of Forfeiture Funds to Pay legal Fees 

This opinion was reviewed by outside counsel and me as well. I approve it and adopt it as a City Attorney Opinion. Zilma 
and Cristina, please place it in the opinion folder with this cover email. Thanks. 

Craig E. Leen 
City Attorney 

From: Figueroa, Yaneris 
Sent: Tuesday, March 25, 2014 12:18 PM 
To: Gomez, Diana 
Cc: Leen, Craig; Thornton, Bridgette; Arias, Cristina; Osle, Zilma 
Subject: Use of Forfeiture Funds to Pay Legal Fees 

Good Afternoon Diana, 

Attached please find the opinion regarding use of forfeiture funds to pay legal fees. The opinion concludes that 
use of proceeds from the sale of forfeited property to pay legal fees and costs, without the prior approval of the 
...-: AF Committee or the City Commission, is lawful. Please Jet me know if you have any questions and/or 
~oncems. 

Best Regards, 

Y aneris Figueroa 
Assistant City Attorney for the City of Coral Gables 
405 Biltmore Way, 2nd Floor 
Coral Gables, FL 33134 
Office: (305) 722-8625 
Fax: (305) 476-7795 

0 



0 LEGAL MEMORANDUM 

To: Diana Gomez, Finance Director 

From: Yaneris Figueroa, Assistant City Attorney 

RE: Payment of Legal Fees from the Proceeds of Contraband Forfeitures 

Date: March 25, 2014 

You asked whether payment of legal fees incurred during forfeiture proceedings requires 

the City's Forfeiture Asset Fund Committee (the "Committee") or the City Commission's prior 

authorization. As outlined below, payment of legal fees incurred in forfeiture proceedings is 

appropriate without the prior approval of the Committee or the City Commission. 

Florida Statute Section 932.7055 sets the framework for disposition of liens and forfeited 

property. Specifically, Section 932.7055(4) outlines the priority with which to disburse proceeds 

0 from the sale of forfeited property. Pursuant to the Statute, the payment of costs associated with 

the forfeiture is the second highest priority. Moreover, the payment of legal fees and costs is 

0 

expressly authorized in Section 932.7055(4)(b). Fla. Stat. § 932.7055(4). Indeed, Section 

932.7055(4)(b) states that "[t]he proceeds from the sale of forfeited property shall be disbursed 

[for the] payment of the cost incurred by the seizing agency in connection with the storage, 

maintenance, security, and forfeiture of such property." Fla. Stat. § 932.7055(4)(b). Thus, the 

Florida Legislature expressly authorized payment of legal fees and costs without placing any 

limitations on that authorization. Therefore, it is not necessary to obtain approval from the 

Committee or City Commission to usc the proceeds of the forfeited property to pay legal fees 

and costs. 

Additionally, Florida's Attorney General analyzed this issue in 1996. In Opinion No. 96-

62, the Attorney General was asked whether "[i]n the event the sheriff fails to pay legal fees 



0 associated with the forfeiture proceedings prior to depositing the funds in the trust fund 1, may the 

0 

county use trust fund monies to pay such legal fees." Fla. Att'y Gen. Op. 96-62, p. I (August 16, 

1996). In addressing the question, the Attorney General noted: 

the act clearly contemplates that the payment of costs associated with the 
forfeiture of the contraband has priority over the payment of court costs or the 
enumerated purposes for which monies may have been placed in the trust fund. 
In light of this statutory prioritization of payment of proceeds from the sale of 
contraband, payment of legal fees incurred as a part of the forfeiture proceedings 
would appear to be appropriate even though the funds have been deposited in the 
forfeiture trust fund. 

Jd. Notably, the Attorney General did not mention any limitations to the use of the forfeited 

funds, despite the funds being in the forfeiture trust fund. Thus, it follows that use of proceeds 

from the sale of forfeited property to pay legal fees and costs, without the prior approval of the 

Committee or City Commission, is lawful. 

1 Fla. Stat. § 932.7055(5)(a) states that "remaining proceeds [from the forfeited property] shall be deposited in a 
special law enforcement trust fund established by the board of county commissioners or the governing body of the 
municipality." Fla. Stat. § 932.7055(5)(a). Moreover "the[] funds may be expended upon request by the sheriff to 
the board of county commissioners or by the chief of police to the governing body of the municipality . .. and only 
upon appropriation to the sheriff's office or police department by the board of county commissioners or the c governing board ofthe municipality." Fla. Stat.§ 932.7055(5){b). 
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