
To: Cristina Arias 

From: Robert Meyers, Esq. 

Approved: Craig E. Leen, City Attorney for the City of Coral Gables~ 
RE: Legal Opinion Regarding Voting Conflicts - Size Of Class 

Date: January 27, 2014 

You have requested a summary of the state of the law surrounding voting conflicts when 
matters coming before the governing body could affect property owned by the elected official 
or property the elected official is contemplating acquiring in the area. As you know, elected 
officials are required to comply with the voting conflict standards established under state law, 
as well as adhering to the voting conflict provisions contained in the Miami-Dade County 
Ethics Code. 

In a nutshell, state law prohibits a public officer from voting on a matter if such a vote would 
result in a special private gain or loss to the official. In 2013, the Florida Legislature amended 
Florida law to better define the term "special private gain or loss" to mean an economic benefit 
or harm. Moreover, the Legislature identified several factors to consider when determining 
whether a special private gain or loss exists. Historically, the Florida Commission on Ethics 
has looked at the size of the class affected by vote and the degree to which class members are 
affected. The Florida Commission on Ethics has no threshold per se that automatically creates 
a voting conflict, but does consider the percentage of ownership interest by the elected official 
and the number of other owners. The Florida Commission also makes a distinction between 
property owned by the elected official at the time of the vote versus property that may be 
acquired by the elected official after government action has been taken. As a general 
proposition, an elected official who votes on item which will have an impact on property 
located in the municipality not currently in the possession of the elected official or where no 
pending contract exists to purchase property in the affected area will not create a voting 
conflict for the official because any loss or gain to the official is perceived as remote and/or 
speculative. Insofar as property owned by the official at the time of the vote, the Florida 
Commission has issued numerous opinions on this subject. 
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I will highlight a few which appear to offer the best insight into the Commission's approach to 
this topic. In CEO 85-62, the Commission found that a city council member was not prohibited 
from voting on an ordinance which would provide site-specific zoning for a redevelopment 
area, where the council member's corporation owned a one-acre parcel of property within the 
several square miles included in the redevelopment area. The Commission concluded that the 
size of the class of persons affected by the rezoning measure would be large enough that any 
gain that the official must receive would not constitute a "special gain." In a more recent 
opinion (CEO 13-20), the Commission considered whether the Mayor could vote on matters 
relating to the de-annexation from the Town's boundaries part of the subdivision where the 
Mayor resides. Under the circumstances, the Commission found that the number of lots that 
could be de-annexed from the Town was significant -108 lots- and their de-annexation would 
affect all of them in a proportionally equal manner such that there was no special private gain 
or loss to the Mayor as a result. In CEO 05-15, the Florida Ethics Commission opined that a 
city commissioner whose private legal client is a potential developer of affordable housing 
within the city is not required to abstain from voting regarding city commission measures to 
amend the city's affordable housing ordinance. Given the events that would have to occur in 
order for the client-developer to engage a project, any gain or loss would be "remote and 
speculative." 

Under the local ethics ordinance, voting conflicts are covered in Section 2-ll.l(d) and address 
two situations I) when an official as a special relationship with a party in front of the board 
(the relationships are enumerated in the section) and 2) if the elected official stands to uniquely 
benefit from the vote or action. The "uniquely benefit test" has essentially been interpreted in 
the same way as the state's size of the class test. The local ethics commission recognizes that 
action taken by an official where the entire community or a large group of property owners or 
businesses are or could be affected by the vote does not give rise to a voting conflict. From a 
procedural standpoint, the local law does require a person with a voting conflict or one who 
believes he or she has a voting conflict to absent himselfi'herself from the proceedings. 
The above was meant to function as a general discussion of voting conflicts when the elected 
official is part of a class of individuals or businesses that will be or could be affected by board 
measures. Since each situation is unique, the specific facts obviously matter and can produce 
different results. Finally, although state and local law may permit an elected official to vote 
because such a vote might not violate the letter of law, perceptions of a conflict or an 
appearance of impropriety may serve as sufficient reasons for the official to declare a voting 
conflict even if there is no actual or real conflict. 
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Please place the attached opinion from Robert Meyers in the opinion folder. I think it is very instructive on the topic of 
voting conflicts. Bridgette and Vaneris, please review it as well. 

Craig E. Leen 
City Attorney 
City of Coral Gables 
405 Biltmore Way 
Coral Gables, Florida 33134 
Phone: (305) 460-5218 
Fax: (305) 460-5264 
Email: cleen@coralgables.com 
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Memo 
To: Craig Leen, City Attorney, City of Coral Gables 

From: Robert Meyers, Esq. 

Date: January 27, 2014 

Re: Voting Conflicts - Size of Class 

You have requested a summary of the state of the law surrounding voting conflicts when 
matters coming before the governing body could affect property owned by the elected 
official or property the elected official is contemplating acquiring in the area. As you 
know, elected officials are required to comply with the voting conflict standards 
established under state law, as well as adhering to the voting conflict provisions 
contained in the Miami-Dade County Ethics Code. 

In a nutshell, state Jaw prohibits a public officer from voting on a matter if such a vote 
would result in a special private gain or loss to the official. In 2013, the Florida 
Legislature amended Florida Jaw to better define the term "special private gain or loss" to 
mean an economic benefit or harm. Moreover, the Legislature identified several factors 
to consider when determining whether a special private gain or loss exists. Historically, 
the Florida Commission on Ethics has looked at the size of the class affected by vote and 
the degree to which class members are affected. The Florida Commission on Ethics has 
no threshold per se that automatically creates a voting conflict, but does consider the 
percentage of ownership interest by the elected official and the number of other owners. 
The Florida Commission also makes a distinction between property owned by the elected 
official at the time of the vote versus property that may be acquired by the elected official 
after government action has been taken. As a general proposition, an elected official who 
votes on item which will have an impact on property located in the municipality not 
currently in the possession of the elected official or where no pending contract exists to 
purchase property in the affected area will not create a voting conflict for the official 
because any Joss or gain to the official is perceived as remote and/or speculative. Insofar 
as property owned by the official at the time of the vote, the Florida Commission has 
issued numerous opinions on this subject. 
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I will highlight a few which appear to offer the best insight into the Commission's 
approach to this topic. In CEO 85 6 62, the Commission found that a city council member 
was not prohibited from voting on an ordinance which would provide site-specific zoning 
for a redevelopment area, where the council member's corporation owned a one-acre 
parcel of property within the several square miles included in the redevelopment area. 
The Commission concluded that the size of the class of persons affected by the rezoning 
measure would be large enough that any gain that the official must receive would not 
constitute a "special gain." In a more recent opinion (CEO 13-20), the Commission 
considered whether the Mayor could vote on matters relating to the de 6 annexation from 
the Town's boundaries part of the subdivision where the Mayor resides. Under the 
circumstances, the Commission found that the number of lots that could be de-annexed 
from the Town was significant -108 lots - and their de-annexation would affect all of 
them in a proportionally equal manner such that there was no special private gain or loss 
to the Mayor as a result. In CEO 05-15, the Florida Ethics Commission opined that a city 
commissioner whose private legal client is a potential developer of affordable housing 
within the city is not required to abstain from voting regarding city commission measures 
to amend the city's affordable housing ordinance. Given the events that would have to 
occur in order for the client-developer to engage a project, any gain or loss would be 
"remote and speculative." 

Under the local ethics ordinance, voting conflicts are covered in Section 2-ll.l(d) and 
address two situations I) when an official as a special relationship with a party in front of 
the board (the relationships are enumerated in the section) and 2) if the elected official 
stands to uniquely benefit from the vote or action. The "uniquely benefit test" has 
essentially been interpreted in the same way as the state's size of the class test. The local 
ethics commission recognizes that action taken by an official where the entire community 
or a large group of property owners or businesses are or could be affected by the vote 
does not give rise to a voting conflict. From a procedural standpoint, the local law does 
require a person with a voting conflict or one who believes he or she has a voting conflict 
to absent himself/herself from the proceedings. 

The above was meant to function as a general discussion of voting conflicts when the 
elected official is part of a class of individuals or businesses that will be or could be 
affected by board measures. Since each situation is unique, the specific facts obviously 
matter and can produce different results. Finally, although state and local law may permit 
an elected official to vote because such a vote might not violate the letter of law, 
perceptions of a conflict or an appearance of impropriety may serve as sufficient reasons 
for the official to declare a voting conflict even if there is no actual or real conflict. 


