
To: Tricia Spencer 

From: Bridgette Thornton, Deputy City Attorney for the City of Coral Gables 

Approved: Craig Leen, City Attorney for the City of Coral Gables { [ 

RE: Legal Opinion Regarding Senior Advisory Board Quorum Issues 

Date: December 3, 2013 

Attached is Section 2-67 of the City's Municipal Code, which outlines the quorum issues you 
asked about this afternoon. I highlighted the relevant provisions for your ease of reference. In 
short, to have a quorum a majority of the entire board must be present; moreover, "[s]hould no 
quorum attend within 30 minutes after the hour appointed for the meeting of the [board], or 
upon a meeting having commenced with a quorum, which quorum shall have been lost, the 
chairperson or the vice-chairperson, or in the absence, another commissioner, in order of 
seniority, shall adjourn the meeting. The names of the members present and any action(s) at 
such meeting shall be recorded in the minutes by the clerk." And, finally, an executive session 
could not be utilized by the Senior Advisory Board as it is reserved for the City Commission's 
use in very limited circumstances. Indeed, the City Attorney has already issued an opinion on 
the executive session issue and explaining its limited use. Please let me know if you have any 
further questions or concerns. 
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Attached is Section 2-67 of the City's Municipal Code, which outlines the quorum issues you asked about this afternoon. 
I highlighted the relevant provisions for your ease of reference. In short, to have a quorum a majority of the entire board 
must be present; moreover, "(s]hould no quorum attend within 30 minutes after the hour appointed for the meeting of 
the (board], or upon a meeting having commenced with a quorum, which quorum shall have been lost, the chairperson 
or the vice-chairperson, or in the absence, another commissioner, in order of seniority, shall adjourn the meeting. The 
names of the members present and any action(s) at such meeting shall be recorded in the minutes by the clerk." And, 
finally, an executive session could not be utilized by the Senior Advisory Board as it is reserved for the City Commission's 
use in very limited circumstances. Indeed, the City Attorney has already issued an opinion on the executive session issue 
and explaining its limited use. Please let me know if you have any further questions or concerns. 

Thank you, 

Brldgette N. Thornton Richard 
'eputy City Attorney for the City of Coral Gables 

.. as Biltmore Way, 2nd Floor 
Coral Gables, Fl33134 
Office: (305) 460·5084 
Cell: (305) 801-5797 
Fax: (305) 476-7795 

Please Note: Florida has a very broad Public Records Law. Most written communications to or from State and Local Officials 
regarding State or Local business are public records available to the public and media upon request. Your email 
communications may therefore be subject to public disclosure . 
••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••• 
NOTICE: This e-mail is from the law office of the City of Coral Gables, and is intended solely for the use of the individual(s) to 
whom it is addressed. If you believe you received this e-mail in error, please notify the sender immediately, delete the e-mail 
from your computer and do not copy or disclose it to anyone else. If you properly received this e-mail as a client, co-counsel or 
retained expert of the office of the City Attorney, you should maintain its contents in confidence in order to preserve the 
attorney-client or work product privilege that may be available to protect confidentiality. 
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0 City of Coral Gables Municipal Code, § 2-67. 

These rules of procedure shall apply to the city commission and all boards and committees of the 
city. Wherever the term, "commission" is used, it shall also apply to the city's boards and 
committees insofar as relationship with their board and committees. 

(1) Governing rules. Except as may be provided by these rules or by law, questions of order, 
the methods of organization and the conduct of business of the commission shall be governed by 
Robert's Rules of Order Revised in all cases which are applicable. 

(2) Open to the public. All meetings of the city commission shall be open to the public in 
accordance with the Florida Government in the Sunshine Law, Section 286.011, and Florida 
Statutes. 

(3) Exempt meetings. The exception shall be those meetings statutorily exempt, such as 
executive collective bargaining sessions, F.S. § 447.605(1), meetings regarding risk management 
claims, F.S. § 768.28(15), and litigation meetings pursuant to F.S. § 286.011(8). The commission 
shall follow all statutory requirements for exempt meetings. 

(4) Seating capacity. Due to the need to comply with seating capacity requirements of the 
fire code, there may be occasions when entrance by the public to the commission chambers or 
other meeting rooms shall be limited. 

0 (5) Accessibility. All meetings of the commission will be conducted in a publicly accessible 

0 

building. 

(6) Signs, placards, banners. For public safety purposes, no signs or placards mounted on 
sticks, posts, poles or similar structures shall be allowed in city commission meeting rooms. 
Other signs, placards, banners, shall not disrupt meetings or interfere with others' visual rights. 

(7) Quorum. A majority of the entire commission shall constitute a quorum. No ordinance, 
resolution, policy, or motion shall be adopted by the commission without the affirmative vote of 
the majority of the members present or, if required by the Florida Statutes or City Charter, an 
extraordinary majority vote of the members present. 

(8) Conflict of interest. Any member of the commission who announces a conflict of interest 
on a particular matter pursuant to F.S. § 112.3143 or § 286.012, City Code of Ethics or, where 
applicable, the Miami-Dade County Code of Ethics, and decides to refrain from voting or 
otherwise participating in the proceedings related to that matter, shall be deemed present for the 
purpose of constituting a quorum. 

(9) Loss of quorum. In the event that a commissioner is required to depart a commission 
meeting prior to adjournment, and the departure causes a loss of quorum, no further official 
action may be taken until or unless a quorum is restored, other than adjournment. 
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(1 0) No quorum. Should no quorum attend within 30 minutes after the hour appointed for the 
meeting of the commission, or upon a meeting having commenced with a quorum, which 
quorum shall have been lost, the chairperson or the vice-chairperson, or in the absence, another 
commissioner, in order of seniority, shall adjourn the meetilzg. The names of tlte members 
present and any action(s) at such meeting s/ta/1 be recorded ill the mitmtes by tlte clerk. 

(Ord. No. 2006-03, § 2, 2-28-2006) 


